نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد مهندسی اکتشاف معدن دانشگاه امیر کبیر

2 استاد دانشکده مهندسی اکتشاف معدن دانشگاه امیر کبیر

10.22092/jwra.2013.131419

چکیده

در این مطالعه  کیفیت هیدروشیمی آب زیرزمینی دشت چهاردولی قروه در غرب ایران بررسی شده است. 66 نمونه در منطقه­ای به وسعت 340 کیلومتر مربع گرفته شد و آزمایش تعیین غلظت یونهای اصلی، هدایت الکتریک(EC)  و    pH  انجام شد. نقشه توزیع مکانی غلظت آنیونها و کاتیونها و به طبع آن هدایت الکتریکی(EC)   نشان داده که تمرکز یونها در مرکز دشت بیشتر است. آب زیرزمینی دشت چهاردولی به علت غلظت بالای یونها در محدوده مناسبی برای شرب قرار نمی گیرد. از آب زیرزمینی منطقه برای کشاورزی استفاده می­شود، لذا شاخص های مختلفی برای ارزیابی کیفیت آب زیرزمینی جهت کشاورزی استفاده شد. دیاگرام USSL نشان داد که به جز 7 چاه بقیه چاه ها از کیفیت قابل قبولی برای مصارف کشاورزی برخوردار هستند. نوع غالب آب منطقه   است که رایج ترین نوع آب شیرین در ایران است.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Groundwater Hydrochemical Classification of Chahardoli Basin in Qorveh

نویسندگان [English]

  • Zakaria Ghaderi 1
  • Ardeshir Hezarkhani 2

1 MSc of mining engineering;

2 Professor of mining engineering, Amirkabir University, Faculty of Mining

چکیده [English]

Hydrochemical quality of groundwater in Chahardoli Basin in Qorveh, located in the west of Iran, was investigated in this study. Sixty six groundwater samples were taken in an area of 340 square kilometers and analyzed for the concentration of major ions, electrical conductivity (EC) and pH. Spatial distribution maps of cation and anion concentrations and electrical conductivity (EC) of water has shown that the concentrations of ions in the central parts of the basin are higher than in other parts. Due to high concentrations of ions, all of the water samples were not categorized in suitable ranges for drinking use. Groundwater is used for agriculture in this region, therefore, various methods were used for assessing the suitability of groundwater for irrigation. USSL diagram showed that 59 wells had acceptable quality for agricultural purposes. The dominant type of groundwater in the area was  that is a common type of fresh water in Iran
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Water quality
  • EC of water
  • Water pH
  • USSL
  • Baghvand et al. 2010. Groundwater quality degradation of an aquifer in Iran central

          desert. Desalination 260 :264–275.

  • Bajwa, M. S., Singh, B. & Singh, P. 1993. Nitrate pollution of groundwater under different systems of land management in the Punjab. In First Agricultural Science Congress. New Delhi, India. 1992 Proceedings, 223–230
  • David keith todd & Larry W.Mays. 2005. Groundwater Hydrology. third edition. John Wiley & sons. New York.
  • Domenico, P.A & Schwartz, F.W. 1990. Physical and Chemical Hydrogeology. John Wiley & son New York. pp. 410–420.
  • Field, F.W. & Haines, P. J. 2000. Environmental Analytical Chemistry. Blackwell Science Ltd., USA.
  • Aslam Malana. 2010. Groundwater pollution with special focus on arsenic, Dera Ghazi Khan-Pakistan. Journal of Saudi Chemical Society. Article in press. under responsibility of King Saud University
  • McDonald, A. T. & Kay, D. 1988. Water Resources: Issues and Strategies. Longman Scientific and Technical. Harlow, UK
  • Miroslave, R & Bashkin, V.N. 1999. Practical Environmental Analysis169, 248.
  • Mehrdadi et al. 2009. Monitoring the arsenic concentration in groundwater resources, case study: Ghezelozan Water Basin, Kurdistan, Iran, Asian Journal of Chemistry 21: 446–450.
  • J. Gumtang. 1997. groundwater dynamics and quality under intensive cropping systems. Expl Agric 35: 153–166.
  • Rogowski, A. S. 1990. Estimation of the groundwater pollution potential on an agricultural watershed. Agricultural Water Management 18:209–230.
  • Sandow Mark Yidana. 2010. Groundwater classification using multivariate statistical methods: Southern Ghana. Journal of African Earth Sciences 57:455–469.
  • Sawyer,N & P.L.MacCarty.1967. chemistry for sanitary engineers,2 nd ed., McGraw-Hil, New York, 518PP.
  • USSL, 1954, Diagnosis and improvement of saline and alkali soils. USDA, Handbook 60, p147.