اثر شوری آب آبیاری بر خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی دو واریته لیسیانتوس (Eustoma grandiflorum)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان، ایران.

2 دانشیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان، ایران.

چکیده

به منظور مطالعه اثر شوری آب آبیاری بر صفات مورفولوژیکیو فیزیولوژیکی گیاه لیسیانتوس، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. آزمایش به‌‌صورت گلدانی، هیدروپونیک درون ماسه با دو واریته لیسیانتوس شاخه بریده سفید و شامپاین و چهار سطح شوری (0، 40،20 و 60 میلی مولار محلول سدیم کلرید) انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش شوری ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک آن کاهش یافت. همچنین میزان کلروفیل a، سرعت فتوسنتز و محتوای نسبی آب در گیاهان تیمارشده با 60 میلی مولار سدیم کلرید به ترتیب 31 %، 62 %و 20 % نسبت به مقادیر این صفات در تیمار شاهد کمتر بود. از طرفی نتایج نشان داد طول ریشه با افزایش شوری افزایش یافت، به طوری که در شوری 60 میلی مولار طول ریشه 43% نسبت به شاهد افزایش نشان داد. همچنین میزان نشت یونی و مالون دی آلدئید با افزایش شوری افزایش نشان داد. میانگین وزن خشک، ارتفاع گیاه و سرعت فتوسنتز در واریته سفید خالص به ترتیب 47%، 27% و 31% بیشتر از واریته شامپاین بود. همچنین واریته سفید خالص توانست بهتر از واریته شامپاین در شرایط تنش شوری صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی خود را مانند ارتفاع، وزن خشک، محتوای نسبی و پایداری غشای سلول حفظ کند. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Irrigation Water Salinity on Morphological, Physiological, and Biochemical Characteristics of Two Lisianthus Varieties (Eustoma grandiflorum)

نویسندگان [English]

  • N A 1
  • A R 2
چکیده [English]

In order to investigate the effect of salinity on morphological, physiological and biochemical characteristics of Lisianthus, a pot experiment was conducted hydroponically in sand. Two Lisianthus varieties (‘Champagne’ and ‘Pure White’) and four NaCl concentrations (0, 20, 40, 60 mM) were combined factorially based on a complete randomized design with four replications. The result showed that as salinity increased plant height and fresh and dry weights decreased. Also, chlorophyll a content, photosynthesis rate, and relative water content of plants treated with 60 mM NaCl were, respectively, 31%, 62%, and 20%, lower than the controls. In addition, root length increased with increasing salinity, so that in plants treated with 60 mM NaCl root length was 43% larger than the controls. Further, electrolyte leakage and Malondialdehyde (MDA) content increased with increasing salinity. Results revealed that dry weight, plant height, and photosynthesis rate in ‘Pure White’ were, respectively, 47%, 27%, and 31% higher than in ‘Champagne’. Moreover, under salinity stress, ‘Pure White’ could maintain better morphological and physiological characteristics, i.e. plant height, dry weight, relative water content and cell wall stability compared with ‘Champagne’.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Stress
  • photosynthesis rate
  • Sodium chloride
  • electrolyte leakage
  • Hydroponics
  1. Alshammary, S., Y. Qian, and S. Wallner. 2004. Growth response of four turfgrass species to salinity. Agr. Water. Manage. 66(2): 97-111.
  2. Bates, L., R. Waldren, and I. Teare. 1973. Rapid determination of free proline for water-stress studies. Plant. soil. 39(1): 205-207.
  3. Ghoulam, C., A. Foursy, and K. Fares. 2002. Effects of salt stress on growth, inorganic ions and proline accumulation in relation to osmotic adjustment in five sugar beet cultivars. Environ. Exp. Bot. 47(1):39-50.
  4. Jamil, M., K.J. Lee, J.M. Kim, H.-S. Kim, and E.S. Rha. 2007. Salinity reduced growth PS2 photochemistry and chlorophyll content in radish. Scientia Agricola. 64: 111-118.
  5. Kaya, M.D., G. Okçu, M. Atak, Y. Çıkılı, and Ö. Kolsarıcı. 2006. Seed treatments to overcome salt and drought stress during germination in sunflower (Helianthus annuus L.). Eur. J. Agron. 24(4): 291-295.
  6. Kiamohammadi, M. and D. Hashemaabadi. 2011. The effects of different floral preservative solutions on vase life of lisianthus cut flowers. J. Ornamental Hortic. Plants. 1: 115-122.
  7. Lichtenthaler, H.K.1987. Chlorophylls and carotenoids: Pigments of photosynthetic biomembranes. Methods in enzymology, (148C): 350-382.
  8. López-Pérez, C.A., L.A. Valdez-Aguilar, V. Robledo-Torres, R. Mendoza-Villarreal, and A.M. Castillo-Gonzalez. 2014. El calcio imparte tolerancia a alta conductividad eléctrica en Lisianthus (Eustoma grandiflorum Raf. Shinn.). Revista mexicana de ciencias agrícolas. 5: 1193-1204.
  9. Lutts, S., J. Kinet, and J. Bouharmont. 1996. NaCl-induced senescence in leaves of rice (Oryza sativa L.) cultivars differing in salinity resistance. Ann. Bot-London. 78: 389-398.
  10. Neocleous, D. and M. Vasilakakis. 2007. Effects of NaCl stress on red raspberry (Rubus idaeus L.‘Autumn Bliss’). Sci. Hortic-Amsterdam. 112: 282-289.
  11. Niu, G., D.S. Rodriguez, and T. Starman. 2010. Response of bedding plants to saline water irrigation. HortScience. 45: 628-636.
  12. Noreen, S., M. Ashraf, and N.A. Akram. 2012. Does exogenous application of salicylic acid improve growth and some key physiological attributes in sunflower plants subjected to salt stress? J. Appl. Bot. Food Qual. 84: 9-16.
  13. Parsons, L.R., B. Sheikh, R. Holden, and D.W. York. 2010. Reclaimed water as an alternative water source for crop irrigation. HortScience. 45(11): 1626-1629.
  14. Pessarakli, M. 2010. Handbook of plant and crop stress. CRC Press. USA.
  15. Reid, M. 2009. The commercial storage of fruit, vegetables and florist and nursery stocks. USDA handbook. 66: 36.
  16. Schroeder, J.I., E. Delhaize, W.B. Frommer, M.L. Guerinot, M.J. Harrison, L. Herrera-Estrella, T. Horie, L.V. Kochian, R. Munns, and N.K. Nishizaw. 2013. Using membrane transporters to improve crops for sustainable food production. Nature. 497: 60-66.
  17. Seemann, J.R. and C. Critchley. 1985. Effects of salt stress on the growth, ion content, stomatal behaviour and photosynthetic capacity of a salt-sensitive species, Phaseolus vulgaris L. Planta. 164:151-162.
  18. ShahramBizhani, A. and M. Abdolmaleki. 2013. Growth and antioxidant response of Zinnia elegans under salt stress conditions. Technical Journal of Engineering and Applied Sciences. 3:1285-1292.
  19. Shi, Q., Z. Bao, Z. Zhu, Q. Ying, and Q. Qian. 2006. Effects of different treatments of salicylic acid on heat tolerance, chlorophyll fluorescence, and antioxidant enzyme activity in seedlings of Cucumis sativa L. Plant Growth Regul. 48(2): 127-135.
  20. Valdez-Aguilar, L.A., C.M. Grieve, and J.A. Poss. 2013. Response of lisianthus to irrigation with saline water: plant growth. J. Plant. Nutr. 36(10): 1605-1614.
  21. Vendruscolo, E. C.G., I. Schuster, M. Pileggi, C.A. Scapim, H.B.C. Molinari, C. J. Marur, and L.G.E. Vieira. 2007. Stress-induced synthesis of proline confers tolerance to water deficit in transgenic wheat. J. Plant. Physiol. 164(10): 1367-1376.
  22. Volkmar, K., Y. Hu, and H. Steppuhn.1998. Physiological responses of plants to salinity: a review. Can. J. Plant. Sci. 78(1): 19-27.
  23. Wahome, P., H. Jesch, and I. Grittner. 2000. Effect of NaCl on the vegetative growth and flower quality of roses. Angewandte Botanik. 74: 38-41.
  24. Wang, F., B. Zeng, Z. Sun, and C. Zhu. 2009. Relationship between proline and Hg2+ induced oxidative stress in a tolerant rice mutant. Arch. Environ. Con. Tox. 56(4): 723-731.
  25. Yamaguchi, T. and E. Blumwald. 2005. Developing salt-tolerant crop plants: challenges and opportunities. Trends. Plant. Sci. 10(12): 615-620.