نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی همدان.

چکیده

 
کمبود آب در مناطق خشک و نیمه خشک قابل پیش­گیری نیست. بلکه، با شناخت فرآیند تأثیر آن و با اعمال مدیریت­های مناسب مانند مصرف کودهای شیمیایی مؤثر می­توان از اثرات ناگوار آن کاست. نیاز به نیتروژن در شرایط مختلف آبیاری متفاوت است و مصرف مناسب آن می­تواند از کاهش شدید عملکرد در شرایط تنش کمبود آب جلوگیری نماید.پژوهش حاضر برای بررسی تأثیر نیتروژن و آبیاری بر عملکرد و کیفیت محصول سیر (Allium sativum L.) توده محلی اجرا شد. آزمایش به­صورت اسپلیت ­بلوک در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی و با دو فاکتور آبیاری در چهار سطح (با فواصل 3-0، 6-3، 9-6 و 12-9 متر از خط اصلی آبیاری بارانی ) و نیتروژن در چهار سطح (0 ، 50 ، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و در سه تکرار و با استفاده از سیستم آبیاری بارانی تک­شاخه اجرا شد. برای اندازه­گیری کل آب رسیده به هر کرت از قوطی­هایی که در وسط هر کرت مستقر شده بود، استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که مصرف نیتروژن باعث افزایش معنی‌دار عملکرد و غلظت نیتروژن بخش هوایی و غده و کاهش معنی­دار وزن سیرچه­ها شد. افزایش فاصله از خط آبیاری باعث کاهش عملکرد، وزن سیرچه­ها و غلظت نیتروژن بخش هوایی و افزایش تعداد پوشش روی سیر و کارایی مصرف آب شد. اثر دوجانبه آبیاری و نیتروژن بر هیچ کدام از ویژگی­های اندازه­گیری شده معنی­دار نبود. حداکثر عملکرد سیر در شرایط مصرف 409 میلی­متر آب آبیاری همراه با مصرف 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص به­دست آمد. 

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Evaluation of Garlic Yield, Yield Components, and WUE under Different Irrigation and Nitrogen Conditions

نویسنده [English]

  • r m

چکیده [English]

Water deficit is not avoidable under arid and semiarid regions. But, the adverse effects of water deficit can be reduced by recognition of the impact processes and application of suitable chemical fertilizers. Nitrogen requirement varies under different irrigation managements and its proper usage can prevent drastic reduction of yield under the abovementioned conditions. This study was conducted for evaluating the combined effects of nitrogen and irrigation on the yield and quality of the local cultivar of garlic (Allium sativum L.). The study was performed as a split-block based on randomized complete blocks design with factors of irrigation at four levels (0-3, 3-6, 6-9 and 9-12  meters distance from the main line source), and nitrogen at four levels (0, 50,100 and 150 kg N per ha) using three replications and line source sprinkler irrigation system. The total irrigation water was measured by catch cans that were fixed in the middle of each plot. The results showed that the application of nitrogen significantly increased yield, tuber and leaf nitrogen concentration of garlic, and decreased mean cloves weight. The water deficit decreased yield, mean cloves weight and leaf nitrogen concentration of garlic and increased number of sheaths on bulbs and water use efficiency. The interaction of nitrogen and irrigation was not significant on the measured attributes. The highest amount of garlic yield was obtained by using 409 mm irrigation and 100 kg N per ha.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Garlic quality
  • Line source sprinkler irrigation
  • Water deficit