علی شاهنظری؛ مهدی جعفری تلوکلایی؛ رسول نوری خواجه بلاغ
چکیده
مطالعه حاضر با هدف بررسی شاخصهای بهرهوری و انرژی محصولات شلتوک، گندم، ذرت علوفهای، ذرت دانهای و مرکبات در دشت تجن در سال زراعی 02-1401 انجام شد. نمونهگیری براساس 300 پرسشنامه طرح شده انجام گردید که اطلاعات جمعآوری شده شامل نفر-روز نیروی انسانی، ساعات کاری استفاده از ماشینآلات، مصرف سوخت ماشینآلات، مقدار مصرف کودهای ...
بیشتر
مطالعه حاضر با هدف بررسی شاخصهای بهرهوری و انرژی محصولات شلتوک، گندم، ذرت علوفهای، ذرت دانهای و مرکبات در دشت تجن در سال زراعی 02-1401 انجام شد. نمونهگیری براساس 300 پرسشنامه طرح شده انجام گردید که اطلاعات جمعآوری شده شامل نفر-روز نیروی انسانی، ساعات کاری استفاده از ماشینآلات، مصرف سوخت ماشینآلات، مقدار مصرف کودهای نیتروژن، فسفات، پتاسیم، مقدار مصرف انواع سموم شیمیایی شامل علفکش، قارچکش و حشرهکش، مقدار آب مصرفی، مقدار بذر مصرفی و مقدار تولید بود. نتایج نشان داد که بالاترین میزان انرژی در دشت تجن در بخش انرژی ورودی برای محصول شلتوک (593256 مگاژول در هکتار)، انرژی خروجی برای محصول ذرت علوفهای (141795 مگاژول در هکتار)، انرژی خالص برای محصول ذرت علوفهای (53/110758 مگاژول در هکتار) و بهرهوری انرژی نیز برای محصول ذرت علوفهای (1/1 کیلوگرم بر مگاژول) بوده است. همچنین در بین تمامی محصولات، به ترتیب چهار نهاده آب مصرفی، کود نیتروژن، ماشینآلات و سوخت بیشترین میزان مصرف انرژی را به خود اختصاص دادهاند. نتایج حاصل از بررسی وضعیت بهرهوری فیزیکی آب نشان داد بیشترین میزان بهرهوری در دشت تجن مربوط به ذرت علوفهای و کمترین میزان بهرهوری مربوط به شلتوک 5/0 کیلوگرم بر مترمکعب میباشد. به طور کلی، برای افزایش بهرهوری اراضی و محصولات از لحاظ شاخصهای بهرهوری و انرژی، باید از کشت گیاهان با عملکرد مناسب، بیشترین میزان بهرهوری و کمترین میزان مصرف نهادهها استفاده کرد که در میان محصولات مورد پژوهش، ذرت علوفهای شرایط مناسبتری داشت.