آب موردنیاز، نیاز آبی ، پن من مانتیث
رهام محتشمی
چکیده
در بیشتر مناطق خشک و نیمهخشک، محدودیت آب یکی از دلیلهای اصلی کاهش رشد و عملکرد گیاهان در شرایط دیم و آبی به شمار میرود. هدف از انجام این پژوهش مقایسه پاسخهای مرفوفیزیولوژیک رقمهای کلزا به شرایط دیم و آبیاری تکمیلی بود. به این منظور، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی دو ...
بیشتر
در بیشتر مناطق خشک و نیمهخشک، محدودیت آب یکی از دلیلهای اصلی کاهش رشد و عملکرد گیاهان در شرایط دیم و آبی به شمار میرود. هدف از انجام این پژوهش مقایسه پاسخهای مرفوفیزیولوژیک رقمهای کلزا به شرایط دیم و آبیاری تکمیلی بود. به این منظور، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی دو سال زراعی 1396 و 1397 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی گچساران اجرا شد. تیمارهای آبیاری در چهار سطح (عدم آبیاری (I0)، آبیاری تکمیلی در مرحله گلدهی (I1)، آبیاری تکمیلی در مرحله پر شدن دانه (I2)، آبیاری تکمیلی در مرحله گلدهی و پر شدن دانه (I3) ، در پلات اصلی و ارقام هایولا 401، آر. جی. اس، و شیرالی در پلاتهای فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که آبیاری تکمیلی ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و درصد روغن را در مقایسه با شرایط دیم افزایش داد. با آبیاری تکمیلی، وزن هزار دانه در مقایسه با شرایط دیم 31% افزایش یافت. ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ عملکرد دانه از 755 در شرایط دیم به 2350 کیلوگرم در هکتار با دو بار آبیاری تکمیلی رسید. با دو بار آبیاری تکمیلی درصد روغن در مقایسه با شرایط دیم 11/8% افزایش یافت. در همه تیمارهای آبیاری، عملکرد دانه و درصد روغن رقم هایولا 401، بالاتر از ارقام آر. جی. اس و شیرالی بود. بهطورکلی آبیاری تکمیلی باعث افزایش بهرهوری آب (0/53 کیلوگرم بر مترمکعب) و بهبود صفات مرفوفیزیولوژیک، عملکرد و درصد روغن دانه شد. در زراعت کلزای دیم با دو بار آبیاری تکمیلی در مراحل گلدهی و پر شدن دانه، بهرهوری آب از 0/21 به 0/53 کیلوگرم بر مترمکعب، عملکرد دانه از 755 به 2350 کیلوگرم در هکتار، و مقدار روغن از 35/4% به 36/9% افزایش یافت.