رحیم علیمحمدی؛ سید اصغر موسوی؛ مریم تاتاری؛ احمدرضا فتاحی
چکیده
به منظور بررسی اثر کم آبیاری در مراحل مختلف رشد و توسعه میوه بر میزان عناصر و عملکرد بادام"رقم مامایی"، پژوهشی به صورت کرتهای یک بار خرد شده با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی سالهای 1382-1380 در بادامستان شرکت خیریه امامیه شوراب از توابع بخش ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر کم آبیاری در مراحل مختلف رشد و توسعه میوه بر میزان عناصر و عملکرد بادام"رقم مامایی"، پژوهشی به صورت کرتهای یک بار خرد شده با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی سالهای 1382-1380 در بادامستان شرکت خیریه امامیه شوراب از توابع بخش سامان، استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. در این آزمایش، عوامل اصلی شامل: مرحله اول یا رشد میوه، مرحله دوم یا رشد مغز و مرحله سوم یا قبل از برداشت، بود و عوامل فرعی: T1، آبیاری کامل بر اساس نیاز آبی گیاه، T2 (80 درصد)،T3 (40 درصد) نیاز آبی گیاه وT4 (بدون آبیاری) انجام شد. صفات مورد مطالعه شامل اندازه میوه، وزن تر و خشک میوه، وزن تر و خشک مغز، درصد ریزش میوه، درصد مغز و عناصر معدنی در میوه و برگ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تنش آبی و کم آبیاری در مرحله اول، باعث کاهش معنیدار اندازه میوه و وزنتر و خشک میوه شد. در مرحله دوم، وزنتر میوه و وزنتر و خشک مغز کاهش یافت، در مرحله دوم، بر میزان ازت در برگ و میزان بر (B) در میوه معنیدار بود. در مرحله سوم تفاوت معنیداری در پارامترهای اندازه گیری شده مشاهده نشد. نتایج نشان داد که کمآبیاری 80 درصد، 40 درصد و قطع آبیاری در مراحل اول و دوم رشد میوه باعث کاهش معنیدار عملکرد به ترتیب 5/17 درصد، 30 درصد و 46 درصد را داشت ولی در مرحله سوم افت عملکرد معنیدار نشد. بعلاوه این که بین مراحل رشد از نظر میزان ازت، پتاسیم، کلسیم و بر موجود در برگ وعناصر ازت، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، آهن، منگنز، روی، مس و بر موجود در میوه اختلاف معنیداری وجود داشت اما تاثیر آبیاری بر میزان این عناصر معنیدار نبود.