نیازعلی ابراهیمی پاک؛ مهرزاد مستشاری محصص
چکیده
اینتحقیق با هدفبررسیاثرتنشآبیومقادیرمختلف کودهای روی، منگنز و بور بر اجزاء عملکردو کارایی مصرف آب چغندرقند به صورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور دور آبیاری و سطوح مختلف کودی درسه تکرار به مدت سه سال در قزوین اجراء گردید. فاکتور دورآبیاری در چهار سطح شامل6، 9، 12و 15روز( تیمارهای E1 تا E4 )و فاکتور سطوح کودی ...
بیشتر
اینتحقیق با هدفبررسیاثرتنشآبیومقادیرمختلف کودهای روی، منگنز و بور بر اجزاء عملکردو کارایی مصرف آب چغندرقند به صورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور دور آبیاری و سطوح مختلف کودی درسه تکرار به مدت سه سال در قزوین اجراء گردید. فاکتور دورآبیاری در چهار سطح شامل6، 9، 12و 15روز( تیمارهای E1 تا E4 )و فاکتور سطوح کودی در3 سطح شامل مصرف کود بر اساس آزمون خاک (30کیلوگرم درهکتار اسید بوریک،40کیلوگرم در هکتار سولفات روی و30کیلوگرم در هکتار سولفات منگنز)،30 درصد کمتر از توصیه کودی(21کیلوگرمدرهکتار اسید بوریک، 28 کیلوگرم در هکتارسولفات روی و21 کیلوگرم در هکتار سولفات منگنز)، 30 درصد بیشتر از توصیه کودی (39کیلوگرمدرهکتاراسید بوریک،52 کیلوگرم سولفات روی و 39 کیلوگرم در هکتار سولفات منگنز) به ترتیب تیمارهای F2,F1 و F3 بود. نتایج تحلیل آماری عملکرد ریشه چغندر قند نشان داد که بین سطوح آبیاری و سطوح مصرف کودهای روی، منگنز و بور در سطح 5 درصد اختلاف معنیداری وجود دارد و عملکرد ریشه درسطح آبیاری 6 روزه و 30 درصد بیشتر از توصیه شده با مقدار 64696 کیلوگرم درهکتار بیشترین و در سطح آبیاری 15 روزه و 30 درصد بیشتر از توصیه با مقدار 41736 کیلو گرم کمترین مقدار را داشتند. میانگین عملکرد ریشه در سطح 30درصد کمتر از توصیه کودی نسبت به سطوح دیگر بیشتر شد. لیکن میزان درصد شکر در سطح توصیه کودی بیشتر بود. در شرایط آبیاری با دور 6 روزه، با افزایش مصرف کود، عملکرد ریشه افزایش یافت .بر اساس نتایج این تحقیق، چنانچه شرایطتنش آبی اتفاق بیافتد، لازم استاز مصرف کود بیشتر از توصیه شده، خودداری کرد.مقدار آب مصرفی در سطوح آبیاری 6، 9، 12و 15 روزه به ترتیب برابر با 9659، 8104، 6677 و 5398 متر مکعب در هکتار بود. بیشترین کارایی مصرف آب آبیاری در دور آبیاری 15روزه درسطح کودی 30 درصد کمتر از توصیه، مقدار توصیه و30 درصد بیشتر از توصیه شده، به ترتیب با39/8 ،38/8 و 73/7 کیلوگرم ریشه چغندر قند بر متر مکعب آب، به دست آمد.