آب موردنیاز، نیاز آبی ، پن من مانتیث
سید محسن سیدی؛ مصطفی گودرزی؛ صدیقه اشتری؛ مریم حاتم آبادی فراهانی؛ ابوالقاسم سرلک
چکیده
به منظور ارزیابی اثر روش های مختلف آبیاری بر عملکرد دانه لوبیا چیتی و کارایی مصرف آب پژوهشی در سالهای 1401 و 1402 در پردیس تحقیقات و آموزش لوبیا خمین اجرا گردید. آزمایش به صورت ناحیهای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. روشهای آبیاری در چهار سطح (آبیاری بارانی به صورت کلاسیک ثابت با آبپاش متحرک، بارانی نیوفیت، رین ...
بیشتر
به منظور ارزیابی اثر روش های مختلف آبیاری بر عملکرد دانه لوبیا چیتی و کارایی مصرف آب پژوهشی در سالهای 1401 و 1402 در پردیس تحقیقات و آموزش لوبیا خمین اجرا گردید. آزمایش به صورت ناحیهای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. روشهای آبیاری در چهار سطح (آبیاری بارانی به صورت کلاسیک ثابت با آبپاش متحرک، بارانی نیوفیت، رین فلت و قطرهای نواری) در عامل ناحبه قرار گرفتند و ارقام لوبیاچیتی (لاین 21492 و ارقام کوشا و صالح) با سه تیپ رشدی مختلف در این ناحیهها به صورت تصادفی کشت گردیدند. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین میزان مصرف آب (12500 متر مکعب در هکتار) متعلق به روش آبیاری بارانی کلاسیک بود. کمترین میزان مصرف آب (6600 متر مکعب در هکتار) نیز در روش آبیاری قطرهای مشاهده شد و روشهای آبیاری نیوفیت و رین فلت که مصرف آب تقریبا مشابهی داشتند (حدود 11000 مترمکعب در هکتار) در بین دو روش پرمصرف و کممصرف قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که اثر روش آبیاری بر اجزای عملکرد و عملکرد دانه لوبیاچیتی معنیدار بود. ولی اثر رقم تنها بر عملکرد دانه معنیدار شد. بیشترین مقدار عملکرد دانه (9/296 گرم در متر مربع) به روش آبیاری قطرهای تعلق داشت و کمترین میزان این ویژگی (7/228 گرم در متر مربع) در تیمار آبیاری بارانی کلاسیک مشاهده شد. در بین ارقام نیز بیشترین و کمترین عملکرد دانه (به ترتیب 1/274 و 3/236 گرم در متر مربع) به ترتیب متعلق به رقم کوشا و صالح بود. همچنین بیشترین (45/0 کیلوگرم بر مترمکعب) و کمترین مقدار کارایی مصرف آب (18/0 کیلوگرم بر مترمکعب) بهترتیب در روشهای آبیاری قطرهای و بارانی کلاسیک بدست آمد. بطور کلی نتایج آزمایش نشان داد که روش آبیاری قطرهای علاوه بر کاهش مصرف آب موجب بهبود شاخصهای عملکرد لوبیاچینی و افزایش کارایی مصرف آب شد.
آب موردنیاز، نیاز آبی ، پن من مانتیث
مهدی اکبری؛ فریبرز عباسی؛ ابوالفضل ناصری؛ افشین یوسف گمرکچی؛ مصطفی گودرزی؛ امیر اسلامی؛ مسعود فرزام نیا؛ رحیم علیمحمدی؛ نادر کوهی چله کران؛ رضا بهراملو؛ علی قدمی فیروزآبادی؛ سید ابوالقاسم حقایقی مقدم؛ اردلان ذوالفقاران؛ جمال احمدآلی؛ محمد عباسی؛ حمید ریاحی؛ محمد مهدی نخجوانی مقدم
چکیده
در این پژوهش، حجم آب آبیاری، عملکرد و بهرهوری آب یونجه در شرایط مدیریت کشاورزان در 300 مزرعه در قطبهای تولید یونجه کشور شامل زنجان، فارس، چهارمحال و بختیاری، همدان، آذربایجان شرقی، سمنان، خراسان رضوی، اصفهان، آذربایجان غربی، مرکزی، قزوین و کرمان در سال زراعی98-1397 اندازهگیری شد. تفاوت میانگین حجم آب آبیاری، عملکرد، بهرهوری آب ...
بیشتر
در این پژوهش، حجم آب آبیاری، عملکرد و بهرهوری آب یونجه در شرایط مدیریت کشاورزان در 300 مزرعه در قطبهای تولید یونجه کشور شامل زنجان، فارس، چهارمحال و بختیاری، همدان، آذربایجان شرقی، سمنان، خراسان رضوی، اصفهان، آذربایجان غربی، مرکزی، قزوین و کرمان در سال زراعی98-1397 اندازهگیری شد. تفاوت میانگین حجم آب آبیاری، عملکرد، بهرهوری آب آبیاری و بهرهوری آب کاربردی در استانهای مزبور در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود و میانگین حجم آب آبیاری بهترتیب برابر 8502، 8901، 9226، 9459، 11481، 12796، 14311، 14821، 15198، 15916، 18351 و23920 با میانگین وزنی 13614مترمکعب در هکتار بدست آمد. عملکرد یونجه نیز بین 2500 تا 30000 با میانگین وزنی 13692کیلوگرم بر هکتار بود. بهرهوری آب آبیاری در مزارع مزبور بین 0/2 تا 4/5 با میانگین وزنی 1/28 کیلوگرم بر مترمکعب به دست آمد. میانگین وزنی بهرهوری آب کاربردی نیز 1/19 کیلوگرم بر مترمکعب تعیین شد. میانگین حجم آب مزارع یونجه در دو روش آبیاری سطحی و بارانی بهترتیب برابر 15076 و 10653 مترمکعب در هکتار تعیین شد( 1%>p). بنابراین با تغییر روش آبیاری از سطحی به بارانی، میانگین حجم آب آبیاری 30% کاهش و بهرهوری آب کاربردی یونجه 41% افزایش داشت. با توجه به این نتایج، برای کاهش حجم آب آبیاری و بهبود بهرهوری آب در تولید یونجه، در شرایط اقلیمی مناسب که آب آبیاری از کیفیت خوبی برخوردار باشد، در صورت رعایت ضوابط فنی طراحی، اجرا و بهرهبرداری و ملاحظات اقتصادی، استفاده از آبیاری بارانی پیشنهاد میشود.