Economic Assessment of Organic Growth Stimulators on Yield, Oil Percentage, and Water Use Efficiency of Canola under Different Irrigation Levels

Document Type : Research Paper

Authors

1 Assistant Prof., Department of Soil Chemistry, Fertility and Plant Nutrition, Soil and Water Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.

2 Researcher, On-Farm Water Management Department, Soil and Water Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.

Abstract

This study aimed to evaluate the effects of humic acid, amino acid, fulvic acid, and seaweed extract on seed yield, oil content, and water use efficiency (WUE) of canola. Two irrigation treatments were considered: irrigation after 70–80 mm of cumulative evaporation (normal) and irrigation after 130–140 mm (drought stress). The experiment was conducted using a split-plot design, with three replications, in two years in Moghan area. Results showed that all bio-stimulant treatments outperformed the control in improving key agronomic traits, although their effectiveness varied depending on irrigation conditions. Under normal irrigation, humic acid led to the highest seed yield (3802 kg/ha), oil content (43.8  %), and WUE (1.17 kg m-3). Under drought stress, the amino acid treatment achieved the highest WUE (1.75 kg m-3) and a high seed yield (3682 kg/ha). Partial budgeting analysis showed that, under normal irrigation, humic acid was the most economically profitable treatment, while amino acid performed best under drought conditions. Multi-criteria decision analysis using the TOPSIS method revealed that the optimal treatment depended on the target criteria (yield, quality, or efficiency) and environmental conditions. Based on the farmer’s agricultural priorities, under normal conditions humic acid ranked first, while under drought conditions amino acids, and sometimes seaweed extract, had the highest priority. The results suggest that using organic growth stimulants, especially under limited water availability, can improve canola (rapeseed) yield, oil quality, and WUE, offering a sustainable and economically viable management strategy for semi-arid regions of Iran.

Keywords


  1. اسکندری، مهناز، زین‌الدینی میمند، علی، نویدی، میرناصر و سلمان‌پور، آناهید، ۲۰۲۲. بررسی کارآیی روش TOPSIS در اولویت‌بندی اراضی برای کشت زعفران. فصلنامه آب‌وخاک، ۳۶(۲)، صص. ۲۳۷–۲۴۹. https://doi.org/10.22067/jsw.2022.74195.1125
  2. امیری اوغان، حسن، ۲۰۲۳. دانش تولید کلزا در ایران. تهران، مرکز نشر دانشگاهی.
  3. پسندیده، محمد، رجبی، مهدی و زین‌العابدین‌تبریزی، حسن، ۲۰۲۲. اثر برخی محرک های رشدی رشد گیاهی بر افزایش تحمل کلزا (Brassica napus L.) به تنش خشکی. مجله تنش‌های محیطی در علوم زراعی، ۱۵(۴)، صص. ۱۰۲۳–۱۰۳۵. https://doi.org/10.22077/escs.2021.4209.1988
  4. فکری اجیرلو، توکل، فرزانه، سلیم، توبه، احمد، سیدشریفی، رئوف و نوری، محسن، ۱۴۰۲. تأثیر کاربرد عصاره جلبک دریایی و اسید هیومیک بر عملکرد کمی و کیفی چغندرقند تحت شرایط تنش خشکی در مغان. سومین کنفرانس بین‌المللی و هفتمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم، اردبیل.

https://civilica.com/doc/1775830

  1. حسینی، زهرا، ۱۹۹۴. روش‌های متداول تجزیه مواد غذایی. شیراز، انتشارات دانشگاه شیراز.
  2. خودشناس، محمدعلی، قدبیک‌لو، جواد و نورقلی‌پور، فریدون، ۱۴۰۱. تأثیر مواد محرک رشد گیاهی بر عملکرد و اجزاء عملکرد کلزا. پژوهش‌های خاک، ۳۶(۳)، صص. ۲۲۵–۲۴۱.

https://doi.org/10.22092/ijsr.2022.358562.665

  1. رفیع، محمدرضا، صلحی، محمود و جوادزاده، مریم، ۱۴۰۰. بررسی تأثیر کاربرد اسید آمینه، اسید فولویک و عصاره جلبک دریایی در شرایط نرمال و تنش خشکی بر خصوصیات کمی و کیفی گندم در منطقه بهبهان. تنش‌های محیطی در علوم زراعی، ۱۴(۱)، صص. ۱۳۱–۱۴۱.

https://doi.org/10.22077/escs.2019.2702.1707

  1. رئیسی‌ساداتی، سیده یلدا، جهانبخش‌گده‌کهریز، سدابه، عبادی، علی و صدقی، محمد، ۲۰۲۱. تأثیر نانوذره اکسید روی بر برخی ویژگی‌های بیوشیمیایی و مورفولوژیکی گندم در شرایط خشکی. دانش کشاورزی و تولید پایدار، ۳۱(۲)، صص. ۲۳۳–۲۵۰. https://doi.org/10.22034/saps.2021.13106
  2. سرمدیان، فریدون و قوامی، محمدسجاد، ۱۳۹۸. ارزیابی تناسب اراضی با استفاده از روش TOPSIS و مقایسه آن با روش‌های پارامتریک برای محصول ذرت در بخشی از اراضی قزوین. تحقیقات آب‌وخاک ایران، ۵۰(۹)، صص. ۲۲۷۵–۲۲۸۷. https://doi.org/10.22059/ijswr.2019.273788.668095
  3. سیدمحمدی، جواد، جعفرزاده، علی­اصغر، سرمدیان، فریدون، شهبازی، فرزین و قربانی، محمدعلی، ۱۳۹۶. مقایسه کارآیی روش‌هایTOPSIS، AHP و ریشه دوم در تعیین اولویت کشت گندم، جو و ذرت تحت آبیاری بارانی در دشت مغان. دانش آب‌وخاک، ۲۷(۲)، صص. ۴۵–۵۹.
  4. محسن‌زاده، ساسان، نمازی، نویدرضا، کاردانی‌اصفهانی، عارفه‌سادات و آهومنش، زینب. (۱۳۹۶). کاربرد فن تاپسیس در رتبه­بندی اقتصادی برخی رقم‌های گندم کشت‌شده در ایران. فصلنامه اقتصاد کشاورزی، دوره یازدهم، شماره ۱، صص. 163-183.
  5. فیاض، اسماعیل، سروش‌زاده، علی و حیدرزاده، علی، ۱۴۰۳. تأثیر محلول‌پاشی اسیدهای آمینه در شرایط تنش کم‌آبی آخر فصل بر برخی از فرآیندهای فیزیولوژیک گیاه کلزا.(Brassica napus L.) تولیدات گیاهی، ۴۷(۱)، صص. ۶۵–۸۳. https://doi.org/10.22055/ppd.2024.45873.2138
  6. گو‌شه، محی‌الدین، صارمی، منصور و وزیری، ژاله. (1385). تعیین دور و عمق مناسب آبیاری کلزا به روش تشت تبخیر در استان خوزستان. مجله علوم خاک و آب، 20(1)، صص. 119-128.

https://doi.org/10.22092/ijsr.2006.127193

  1. میرزاپور، محمدهادی و نورقلی‌پور، فریدون، ۱۴۰۱. اثر برخی مواد محرک رشد گیاهی بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا در خاک آهکی شور. پژوهش‌های خاک، ۳۶(۲)، صص. ۱۶۳–۱۷۶.

https://doi.org/10.22092/ijsr.2022.357414.650

  1. یوسفی، عبداله، ۲۰۱۷. ارزیابی شاخص‌های تحمل به خشکی در سه گونه کلزا (Brassica spp.) تحت شرایط محدودیت آبیاری. تنش‌های محیطی در علوم زراعی، ۱۰(۲)، صص. ۲۵۷–۲۶۷.

https://escs.birjand.ac.ir/article_582.html

  1. Adebayo, T.S., Akadiri, S.S., Radmehr, M. et al., 2023. Re-visiting the resource curse hypothesis in the MINT economies. Environmental Science and Pollution Research, 30, pp.9793–9807. https://doi.org/10.1007/s11356-022-22785-4
  2. Ahammed, S.J., Homsi, R., Khan, N., Shahid, S., Shiru, M.S., Mohsenipour, M., Ahmed, K., Nawaz, N., Alias, N.E. & Yuzir, A., 2019. Assessment of changing pattern of crop water stress in Bangladesh. Environment, Development and Sustainability, 21(6), pp.2557–2573. https://doi.org/10.1007/s10668-019-00400-w
  3. Ampong, K., Thilakaranthna, M.S. & Gorim, L.Y., 2022. Understanding the role of humic acids on crop performance and soil health. Frontiers in Agronomy, 4, 848621. https://doi.org/10.3389/fagro.2022.848621
  4. Anjum, N.A., Gill, S.S. & Gill, R. (Eds.), 2014. Plant adaptation to environmental change: significance of amino acids and their derivatives. Wallingford: CABI.
  5. Anjum, S.A., Wang, L., Farooq, M., Xue, L. & Ali, S., 2011. Fulvic acid application improves the maize performance under well‐watered and drought conditions. Journal of Agronomy and Crop Science, 197(6), pp.409–417.
  6. Calvo, P., Nelson, L. & Kloepper, J.W., 2014. Agricultural uses of plant biostimulants. Plant and Soil, 383(1), pp.3–41. https://doi.org/10.1007/s11104-014-2131-8
  7. Canellas, L.P. & Olivares, F.L., 2014. Physiological responses to humic substances as plant growth promoter. Chemical and Biological Technologies in Agriculture, 1(1), pp.1–11. https://doi.org/10.1186/s40538-014-0011-1
  8. Du Jardin, P., 2015. Plant biostimulants: Definition, concept, main categories and regulation. Scientia Horticulturae, 196, pp.3–14.

https://doi.org/10.1016/j.scienta.2015.09.021

  1. Eldardiry, E.I., Pipars, S.K.H. & Abd El Hady, M., 2012. Improving soil properties, maize yield components grown in sandy soil under irrigation treatments and humic acid application. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 6(7), pp.587–593.
  2. Fan, D., Hodges, D.M., Critchley, A.T. & Prithiviraj, B., 2013. A commercial extract of brown macroalga (Ascophyllum nodosum) affects yield and the nutritional quality of spinach in vitro. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 44(12), pp.1873–1884.
  3. Fan, D., Hodges, D.M., Zhang, J., Kirby, C.W., Ji, X., Locke, S.J., Critchley, A.T. & Prithiviraj, B., 2011. Commercial extract of the brown seaweed Ascophyllum nodosum enhances phenolic antioxidant content of spinach (Spinacia oleracea L.) which protects Caenorhabditis elegans against oxidative and thermal stress. Food Chemistry, 124(1), pp.195–202.
  4. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 2021. The state of the world's land and water resources for food and agriculture – Systems at breaking point. Rome: FAO.
  5. Gee, G.W. & Bauder, J.W., 1986. Particle‐size analysis. In: Methods of Soil Analysis: Part 1 Physical and Mineralogical Methods, Vol.5, pp.383–411.
  6. Grubbs, F.E., 1969. Procedures for detecting outlying observations in samples. Technometrics, 11(1), pp.1–21.
  7. Hashemi, P.S., Mohammadi, A., Alizadeh, B., Mostafavi, K. & Amiri Oghan, H., 2024. Enhancing yield and oil content in oilseed rape hybrids: Insights from line × tester and SIIG approaches. Food Science & Nutrition, 12(5), pp.3628–3641.

https://doi.org/10.1002/fsn3.4033

  1. Helmke, P.A. & Sparks, D.L., 1996. Lithium, sodium, potassium, rubidium, and cesium. In: D.L. Sparks (Ed.), Methods of soil analysis: Part 3. Chemical properties, (pp. 551–575). Madison: Soil Science Society of America.
  2. Hosseini, P., Mohsenifar, K., Rajaie, M. et al., 2023. Plant growth regulators affecting canola (Brasica Napus L.) biochemistry including oil yield under drought stress. Physiol Mol Biol Plants, 29, pp.1663–1674. https://doi.org/10.1007/s12298-023-01399-1
  3. Hwang, C.L. & Yoon, K., 1981. Multiple Attribute Decision Making: Methods and Applications, A State-of-the-Art Survey. Berlin: Springer-Verlag.
  4. Kałużewicz, A., Krzesiński, W., Spiżewski, T. & Zaworska, A., 2017. Effect of biostimulants on several physiological characteristics and chlorophyll content in broccoli under drought stress and re-watering. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 45(1), pp.197–202. https://doi.org/10.15835/nbha45110529
  5. Kocira, S., Szparaga, A., Hara, P. et al., 2020. Biochemical and economical effect of application biostimulants containing seaweed extracts and amino acids as an element of agroecological management of bean cultivation. Scientific Reports, 10, 17759. https://doi.org/10.1038/s41598-020-74959-0
  6. Kumar, G., Nanda, S., Singh, S.K., Kumar, S., Singh, D., Singh, B.N. & Mukherjee, A., 2024. Seaweed extracts: enhancing plant resilience to biotic and abiotic stresses. Frontiers in Marine Science, 11, 1457500. https://doi.org/10.3389/fmars.2024.1457500
  7. Lakhawat, S.S., Sharma, V., Singh, T., Patil, P., Priyadevi, S. & Gutam, S., 2024. Effects of pan evaporation-based drip irrigation levels on performance of guava grown in Udaipur and Rewa regions of India. Journal of Agrometeorology, 26(1), pp.69–73. https://doi.org/10.54386/jam.v26i1.2306
  8. Li, G., Shan, Y., Nie, W., Sun, Y., Su, L., Mu, W., Qu, Z. & Yang, T., 2025. Humic acid improves water retention, maize growth, water use efficiency and economic benefits in coastal saline-alkali soils. Agricultural Water Management, 309, 109323. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2025.109323
  9. Lindsay, W.L. & Norvell, W.A., 1978. Development of a DTPA soil test for zinc, iron, manganese, and copper. Soil Science Society of America Journal, 42, pp.421–428. https://doi.org/10.2136/sssaj1978.03615995004200030009x
  10. Loeppert, R.H. & Suarez, D.L., 1996. Carbonate and gypsum. In: D.L. Sparks (Ed.), Methods of soil analysis: Part 3. Chemical methods, (pp. 437–474). Madison: Soil Science Society of America and American Society of Agronomy.
  11. Ma, Y., Freitas, H. & Dias, M.C., 2022. Strategies and prospects for biostimulants to alleviate abiotic stress in plants. Frontiers in Plant Science, 13, 1024243. https://doi.org/10.3389/fpls.2022.1024243
  12. Moghan Water & Hydraulic Company, 2023. Introduction of the Moghan Plain climate and irrigation. https://mwh.moghanind.com/en/about-company/main/introduction-of-a-company
  13. Mousavi-Avval, S.H., Rafiee, S., Jafari, A. & Mohammadi, A., 2011. Improving energy use efficiency of canola production using data envelopment analysis (DEA) approach. Energy, 36(5), pp.2765–2772. https://doi.org/10.1016/j.energy.2011.02.016
  14. Nelson, D.W. & Sommers, L.E., 1996. Total carbon, organic carbon, and organic matter. In: D.L. Sparks (Ed.), Methods of soil analysis: Part 3. Chemical methods, (pp. 961–1010). Madison: Soil Science Society of America and American Society of Agronomy.
  15. Olsen, S.R. & Sommers, L.E., 1982. Phosphorus. In: A.L. Page, R.H. Miller & D.R. Keeney (Eds.), Methods of soil analysis: Part 2. Chemical and microbiological properties, (pp. 403–430). Madison: American Society of Agronomy and Soil Science Society of America.
  16. Rathore, S.S., Chaudhary, D.R., Boricha, G.N., Ghosh, A., Bhatt, B.P., Zodape, S.T. & Patolia, J.S., 2009. Effect of seaweed extract on the growth, yield and nutrient uptake of soybean (Glycine max) under rainfed conditions. South African Journal of Botany, 75(2), pp.351–355.
  17. Rhoades, J.D., 1982. Soluble salts. In: A.L. Page, R.H. Miller & D.R. Keeney (Eds.), Methods of soil analysis: Part 2. Chemical and microbiological properties, (pp. 167–179). Madison: American Society of Agronomy and Soil Science Society of America.
  18. Rouphael, Y. & Colla, G., 2020. Biostimulants in agriculture. Frontiers in Plant Science, 11, 40.
  19. Rowe, S.M. et al., 2021. Partial budget analysis of culture-and algorithm-guided selective dry cow therapy. Journal of Dairy Science, 104(5), pp.5652–5664.
  20. Rui, R., Hei, J., Li, Y. et al., 2024. Effects of humic acid fertilizer on the growth and microbial network stability of Panax notoginseng from the forest understorey. Scientific Reports, 14, 17816. https://doi.org/10.1038/s41598-024-68949-9
  21. Shabani, A., Sepaskhah, A. & Kamgar-Haghighi, A., 2012. Responses of agronomic components of rapeseed (Brassica napus L.) as influenced by deficit irrigation, water salinity and planting method. International Journal of Plant Production, 7(2), pp.313–340. https://doi.org/10.22069/ijpp.2012.989
  22. Shahrajabian, M.H. & Sun, W., 2024. The importance of salicylic acid, humic acid and fulvic acid on crop production. Letters in Drug Design & Discovery, 21(9), pp.1465–1480.
  23. Shapiro, S.S. & Wilk, M.B., 1965. An analysis of variance test for normality (complete samples). Biometrika, 52(3–4), pp.591–611.
  24. Shen, J., Liu, Y., Wang, X., Bai, J., Lin, L., Luo, F. & Zhong, H., 2023. A Comprehensive Review of Health-Benefiting Components in Rapeseed Oil. Nutrients, 15(4), 999. https://doi.org/10.3390/nu15040999
  25. Shirvani, A., 2017. Change in annual precipitation in the northwest of Iran. Meteorological Applications, 24(2), pp.211–218.
  26. Song, P., Wang, X., Wang, C., Lu, M., Chen, L., Kong, L., Lei, X. & Wang, H., 2020. Analysis of Agricultural Water Use Efficiency Based on Analytic Hierarchy Process and Fuzzy Comprehensive Evaluation in Xinjiang, China. Water, 12(11), 3266. https://doi.org/10.3390/w12113266
  27. Sparks, D.L. & Huang, P.M., 1985. Physical chemistry of soil potassium. In: R.D. Munson (Ed.), Potassium in agriculture, (pp. 201–276). Madison: Soil Science Society of America.
  28. Srinidhi, S., Shah, A. & Groot, A., 2023. Critical climate-stress moments for semi-arid farming systems in India. Regional Environmental Change, 23(1), pp.1–14. https://doi.org/10.1007/s10113-024-02281-w
  29. Taha, A.A., Ibrahim, M.A.M. & Abdelkhalek, A.A., 2011. Irrigation scheduling for pea using evaporation pan under drip irrigation at North Nile Delta region. Journal of Soil Sciences and Agricultural Engineering, 2(2), pp.203–212.

 https://doi.org/10.21608/jssae.2011.55426

  1. Tarakhovskaya, E.R., Maslov, Y.I. & Shishova, M.F., 2007. Phytohormones in algae. Russian Journal of Plant Physiology, 54(2), pp.163–170.
  2. Yadav, M. et al., 2024. Improving water efficiencies in rural agriculture for sustainability of water resources: A review. Water Resources Management, 38(10), pp.3505–3526. https://doi.org/10.1007/s11269-024-03526-9
  3. Yildirim, E., 2007. Foliar and soil fertilization of humic acid affect productivity and quality of tomato. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B, 57(2), pp.182–186.