تاثیر مقادیر مختلف آب خاک بر توسعه ریشه گیاه فلفل قلمی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشدآبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه همدان؛

2 دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه همدان؛

3 دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد؛

4 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد؛

چکیده

تنش آبی و محدود نمودن آب مورد نیاز گیاهان تأثیرات متفاوتی بر مؤلفه­های رشد اندام زیرزمینی گیاه دارد. در این تحقیق، اثرتنش کم آبی بر رشد ریشه گیاه فلفل در مقایسه با روش معمول آبیاری در شرایط گلخانه­ای بررسی شد. تنش کم آبی گیاه فلفل در قالب چهار تیمار آبیاری 40 ، 60 ، 80 و 100 درصد نیاز آبی اعمال گردید. پس از کامل شدن رشد گیاه، نمونه­برداری از ریشه گیاه انجام و برخی شاخص­های ریشه از قبیل وزن تر و خشک ریشه، سطح و حجم ریشه، طول و چگالی طول ریشه و نسبت سطح به وزن تر ریشه برای هر یک از تیمارها اندازه‌گیری و نسبت به تیمار شاهد (100 درصد نیاز آبی) مقایسه گردید. بررسی آماری آزمون چند دامنه­ای دانکن نشان داد مؤلفه­های وزن، حجم، سطح و طول ریشه با افزایش مقدار آب آبیاری، افزایش و با کاهش آب آبیاری تمامی مؤلفه­های فوق کاهش معنی­داری داشتند. به­طوری­که تمامی صفات مورد بررسی در تیمار آبیاری 40 درصد نیاز آبی، بیشترین کاهش را نسبت به تیمار آبیاری شاهد تجربه کرده­اند. از سویی با آن­که در تیمار 80 درصد نیاز آبی، وزن تر ریشه4/7 درصد، وزن خشک ریشه 31 درصد، در تیمار 60 درصد نیار آبی وزن تر و خشک ریشه به­ترتیب 10/5 و 47/7 درصد و در تیمار 40 درصد نیاز آبی وزن تر ریشه 25/7 درصد و وزن خشک ریشه 62/5 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش داشته است. در خصوص حجم و سطح ریشه نیز در تیمار 80 درصد نیاز آبی، 6/9 درصد و 19/8 درصد، در تیمار 60 درصد نیاز آبی، 16/1 درصد و 33/8 درصد و در تیمار 40 درصد نیاز آبی 25/8 درصد و 47/3 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش رخ داده است. نتایج حاصل نشان داد که رشد متوسط ریشه در تیمار شاهد، 80 درصد نیاز آبی ، 60 درصد نیاز آبی و 40 درصد نیاز آبی تا عمق 50، 48، 43 و 39 سانتی­متری به­ترتیب، 0/35، 0/33، 0/3 و 0/27 سانتی­متر در روز بود. مقایسه نتایج هر سه تیمار تنش آبی نشان داد، اعمال تیمار 80 درصد نیاز آبی در مقایسه با دو تیمار دیگر، از نظر نسبت کاهش صفات ریشه مناسب­تر بود. این نتیجه به­معنی صرفه­جویی 19/4 لیتر آب مصرفی بود که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می­باشد. هم‌چنین در همه تیمارها میزان چگالی طولی ریشه با پیشروی در عمق خاک کاهش یافت. به‌عبارت دیگر بیشترین تراکم ریشه­ ها در لایه­های سطحی خاک مشاهده گردید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Different Soil Water Contents on Long Green Pepper Root Development (Capsicum Anmum L.(

نویسندگان [English]

  • Sara Mardaninejad 1
  • Hamid zare 2
  • Hasan Tabatabaei 3
  • Abdorahman Mohammadkhani 4
1 Msc Student Irrigation and Drainage, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University of Hamedan;
2 Associate Professor, Agriculture Faculty, Bu-Ali Sina University of Hamedan;
3 Associate Professor, Faculty of Agriculture, Shahrekord University;
4 Associate Professor, Faculty of Agriculture, Shahrekord University;
چکیده [English]

Water stress and the limitation of plants water requirement have different effects on the underground organs growth indices. In this research, the effects of water stress on the growth of long green pepper root were studied in comparison with the regular method of irrigation in the greenhouse conditions. Irrigation treatments included 4 levels, viz. 40%, 60%, 80%, and 100 percent of the crop water requirement (CWR). At the end of the growing season, the root sampling was done and some of the root indices such as fresh and dry weight, root surface area and volume, length and root length density, and surface area to fresh weight ratio were measured for each treatment and compared with those of the control (100 percent CWR). Duncan's multiple range test showed that, with increasing irrigation water, the weight, volume, surface and root length increased. Therefore, all the studied indices in the 40 % CWR treatment were the lowest in comparison with the control treatment. Besides, in the 80 % CWR, decrease in fresh and dry weight of root was, respectively, 4.7 % and 31 %; in the 60 %CWR, fresh and dry weight  decreased 10.5% and 47.7 %, respectively; and in the 40 % CWR treatment, fresh and dry weight of root decreased 25.7 % and 62.5 %, respectively, in comparison to the control treatment. Also, root surface and volume in the 80 %CWR decreased by 9% and 19.8 percent; in the 60% CWR treatment by 16.1% and33.8%; and in the 40 % CWR treatment by 25.8% and 47.3%, respectively, in comparison to the control treatment. The results showed that the root average growth in the control, 80%, 60%, and 40% CWR treatments reached the depth of 50, 48, 43, and 39 cm at the rate of 0.35, 0.33, 0.3, and 0.27 cm/day, respectively. The results of the three stress treatments showed that the reduction ratio of root traits in the 80% CWR was more appropriate compared with the other treatments. These results show savings in water consumption, which is important in terms of economic. Also, in all of the treatments, the amount of root length density decreased with soil depth penetration. In other word, most of the roots density was observed in the surface layer of soil.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Daily growth of pepper root
  • Root length density
  • Water stress