تأثیر آب شور بر ویژگی‌های فیزیولوژیک شنبلیله در کشت هیدروپونیک

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری علوم باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد.

2 دانشیار گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.

3 استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.

4 استادیار گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.

چکیده

تنش شوری یکی از تنش­های غیر زیستی مهم است که باعث کاهش رشد گیاهان می شود. به منظور بررسی اثر تنش شوری بر صفات فیزیولوژیک گیاه سبزی دارویی شنبلیله آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا درآمد. در این طرح تیمارهای آزمایشی شامل 0، 60، 120و 180 میلی­مولار کلرید سدیم آب آبیاری به صورت کاملاً تصادفی با 10 تکرار اعمال گردید. اثر سطوح مختلف شوری بر وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک میوه، شاخص کلروفیل و نسبت کلروفیلa/bمعنی­دار(p <0.05) بود. بر اساس نتایج آزمایش آب شور بر صفات فیزیولوژیکی گیاه شنبلیله اثر منفی گذاشت بطوریکه شوری در غلظت­های 60، 120 و 180 میلی­مولار کلرید سدیم آب آبیاری به ترتیب باعث کاهش 37%، 50% و 53 درصد زیست توده اندام هوایی، 8%، 34% و 45 درصد زیست توده میوه، 1%، 2% و 16 درصد شاخص کلروفیل و 0، 4% و 27 درصد کلروفیل a/bشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Saline Water on Physiologycal Traits of Fenugreek ( Trigonella foenum- graecum L.) in Hydroponic Culture

نویسندگان [English]

  • m n 1
  • h a 2
  • m k 3
  • h n 4
چکیده [English]

In order to investigate the effect of different levels of salinity on physiological traits in fenugreek, an experiment was conducted at the greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad, using Completely Randomized Design with 10 replications. Treatments included irrigation water salinities of 0, 60, 120, and180 mM sodium chloride. The results showed that different levels of salinity had negative effects on physiological characteristics at 60, 120, and 180 mM sodium chloride and  reduced shoot biomass by 37%, 50%, and 53% ; fruit biomass by 8%, 34%, and 45%; and 16% of chlorophyll index and 0, 4%, and 27% chlorophyll a/b, respectively, compared with 0 mM sodium chloride.

کلیدواژه‌ها [English]

  • relative water content
  • chlorophyll a and b
  • electrolyte leakage
  • Irrigation water salinity
  1. بنایی، م.، ح. ع. مومنی، م. بای بوردی و م. ج. ملکوتی. 1383. خاک های ایران: تحولات نوین در شناسایی، مدیریت و بهره برداری موسسه تحقیقات خاک و آب. انتشارات سنا، 500 صفحه.
  2. فرهادی، ح.، عزیزی, م. و نعمتی، ح. 1393. بررسی اثرات تنش شوری بر صفات مرتبط با عملکرد در هشت توده بومی شنبلیله (Trigonella foenom-graecum L) نشریه پژوهشهای زراعی ایران, 12 (4): 870-862.
  3. Basu, T. K. and  Srichamroen, A. 2010.  Health Benefits of Fenugreek (Trigonella foenum-graecum leguminosse). Bioactive Foods in Promoting Health: Fruits and Vegetables, Chapter 28: 425-426.
  4. Drazkiewicz, M.1994. Chlorophyllase: Occurance functions,mechanisms of action, effects of external and internal factors, Photosynth. Res. 30:321-331.
  5. Guo, F. O., Tang, Z. C. 1999. Reduced Na+ and K+ permeability of K+ channel in plasma membrane isolated from roots of salt tolerant mutant of wheat. Chin. Sci. Bull, 44: 816-821.
  6. Hendry, G. A. F., Grime, J. P. 1993. Methods in Comparative Plant Ecology. Chapman and Hall, London, 252 p.
  7. Lichthenthaler, H.K. 1987. Chlorophylls and cartenoids: Pigments of photosynthetic biomembranes. Method enzymol, 148: 350-382.
  8. Saberi, M. H., Rashed Mohassel, M. H., Kafi, M. 2004. Effects of Salinity on growth indices and Cation accumulation of eight wheat cultivars (Triticum aestivum). Field Crop Res,1: 71-80.
  9. Singh, B.R., Singh, D.P. 1994. Effect of moisture stress on morphological parameters and productivity of poaceous crop .Agro Botanical. Publishers India, Bikaner,P.241-246.
  10. Tester, M., Davenport, R. 2003. Na+ tolerance and Na+ transport in higher plants. Ann Bot,91: 503-527.
  11. Tsugane , K., Kobayashi, K., Niwa, Y., Ohba, Y., Wanda, K., Kobayashi, H. 1999. Mutant that grows photoautotrophic any under salt stress shows enhanced active oxygen detoxification.  Plant cell,11: 1195 – 1206.
  12. Zhang, H. X., J. N. Hudson, J. P. Williams, and E. Blumwald. 2004. Engineering salt tolerance Brassica plants: characterization of yield and seed oil quality in transgenic plants with increased vacuolar sodium accumulation. Proceeding of National Academy of Science of the united State of America, 98: 12832-12836.
  13. Zhu, Z., Wei, G., Li, J., Qian, Q., Yu, J. 2004. Silicon alleviates salt stress and increases antioxidant enzymes activity in leaves of salt-stressed cucumber (Cucumis sativus L.). Plant Sci, 167: 527-533.
  14. 14.              Zidan, M.A, Elewa, M.A.1994. Effect of NaCl salinity on the rate of germination, seedling growth and some metabolic changes in four plant species. Trope landwirt, 95: 87-97.