مهدی زنگی آبادی
چکیده
در راستای مدیریت و ارتقاء بهرهوری مصرف آب در بخش کشاورزی، توجه به ویژگیهای فیزیکی خاک یک اصل محسوب میگردد. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه مهمترین ویژگیهای فیزیکی خاک با بهرهوری مصرف آب در گیاه ذرت علوفهای، در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی طرق در استان خراسانرضوی انجام شد. در این مطالعه تعداد ...
بیشتر
در راستای مدیریت و ارتقاء بهرهوری مصرف آب در بخش کشاورزی، توجه به ویژگیهای فیزیکی خاک یک اصل محسوب میگردد. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه مهمترین ویژگیهای فیزیکی خاک با بهرهوری مصرف آب در گیاه ذرت علوفهای، در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی طرق در استان خراسانرضوی انجام شد. در این مطالعه تعداد 30 کرتبا مساحت 15 مترمربع، با خاکهای متفاوت از نظر بافت و ساختمان، بهعنوان کرتهای آزمایشی انتخاب گردید و کلیه عملیات کاشت، داشت و برداشت به صورت یکنواخت برای کل کرتها انجام شد. گیاه ذرت به صورت دستی کشت شد و آبیاری سطحی با استفاده از تانکر و شمارنده، به انجام رسید و در هر نوبت، آبیاری برای کل کرتها در یک روز و به یک میزان صورت گرفت. پس از تهیه نمونههای خاک از کرتهای آزمایشی و اندازهگیریهای آزمایشگاهی و صحرایی، تعداد 35 ویژگی فیزیکی خاک، تعیین شد. محصول ذرت به صورت دستی در هر کرت برداشت شد و مقادیر میانگین بهرهوری مصرف آب (عملکرد کل زیستتوده هوایی به ازاء واحد آب کاربردی) در دو سال متوالی، ملاک محاسبات آماری قرار گرفت. دادهها با استفاده از روشهای تجزیه مؤلفههای اصلی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندمتغیره و تجزیه مسیر (علیت) تحلیل شد. نتایج نشان داد که از مجموع 35 ویژگی فیزیکی مطالعه شده، ویژگیهای آب قابل استفاده (ظرفیت مزرعه در مکش 100 سانتیمتر) با ضریب تبیین 54 درصد، انرژی انتگرالی آب قابل استفاده (ظرفیت مزرعه در مکش 330 سانتیمتر) با ضریب تبیین 20 درصد و میانگین قطر خلل و فرج خاک با ضریب تبیین چهار درصد، توانستهاند مجموعاً 78 درصد تغییرات بهرهوری مصرف آب در گیاه ذرت علوفهای را توجیه نمایند. در مجموع میتوان ویژگیهای مقدار و انرژی آب قابل استفاده و قطر خلل و فرج خاک را به عنوان مهمترین ویژگیهای فیزیکی مؤثر بر بهرهوری مصرف آب در گیاه ذرت علوفهای بر شمرد.