Determination of Crop Coefficient of Narcissus Flower by Lysimeter method in Birjand Plain

Document Type : Research Paper

Authors

1 University of Birjand

2 University Of Birjand

3 university of birjand, Avini street, birjand city, soth khorasan province,iran

4 Associate professor university of Birjand

Abstract

Crop coefficient is one of the most important factors in irrigation planning and optimal allocation of water resources to plants. The crop coefficient is obtained through the ratio of actual evapotranspiration to reference crop evapotranspiration. In this research, in order to determine the crop coefficients of Narcissus flower, which is an important ornamental plant, an experiment was conducted during 2018 growing season using lysimeters, in Birjand. Three lysimeter was used in this project and water requirement of Narcissus flower was calculated by water balance method. Turf grass with a height of 12 cm was used to determine reference crop evapotranspiration. The base crop coefficients were obtained as 0.42, 0.85, 0.86, and 0.74, and the coefficients of the soil surface evaporation were 0.49, 0.28, 0.25 and 0.22 at, respectively, primary, developmental, middle, and end stages. Finally, the values of Narcissus flower’s crop coefficients at different stages of growth including primary, developmental, middle, and end stages were calculated as 0.91, 1.13, 1.11, and 0.96. The estimation of water requirement and irrigation management of Narcissus flower will be possible using the obtained Kc values.

Keywords


  1. برومند نسب، س.، کشکولی، ح. و خالدیان ، م. 1385. تعیین نیازآبی و ضرایب گیاهی نیشکر در اراضی کشت و صنعت هفت تپه خوزستان. همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی. دانشکده مهندسی علوم آب. دانشگاه شهید چمران اهواز.
  2. ریحانی، ن.، خاشعی سیوکی، ع.، رشید، م. و هادی، ف. 1394 . برآورد ضریب گیاهی زیره سبز در مراحل مختلف رشد به روش لایسیمتری در منطقه بیرجند. نشریه آب و خاک (علوم و صنایع کشاورزی). 29(5): 1056-1047.
  3. صابری، ا.، رضایی، ف.و خاشعی سیوکی، ع. 1396. برآورد ضریب گیاهی اجغون (Trachyspermum ammi) در مراحل مختلف رشد به روش لایسیمتری در منطقه بیرجند. مجله پژوهش آب در کشاورزی، (31)3: 398-389.
  4. فرشی ، ع.ا.، شریعتی، م .ر.، جارالهی، ر .، قائمی، م .ر.، شهابی فر، م. و تولایی، م .م.1376. برآورد آب مورد نیاز گیاهان عمده زراعی و باغی کشور (جلد اول گیاهان زراعی). نشر آموزش کشاورزی. وزارت جهاد کشاورزی.
  5. قمرنیا، ه.، جعفری زاده، م.، میری، ا. و قبادی، م. 1390. برآورد ضریب گیاهی گشنیز در منطقه‌ای با اقلیم نیمه خشک. مجله مدیریت آب و آبیاری. (2)1: 83-73.
  6. قوام سعیدی نوقابی ، س .، خاشعی سیوکی ، ع.، حمامی ،ح.، . ۱۳۹۸ برآورد ضریب گیاهی چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.) در مراحل مختلف رشد به روش لایسیمتری در منطقه بیرجند. نشریه آب و خاک (علوم و صنایع کشاورزی(.33 ، (۱) : 11 -۱
  7. میرموسوی، س.ح.، پناهی، ح.، اکبری، ح. و اکبرزاده، ی. 1391. واسنجی روش­های برآورد تبخیر و تعرق پتانسیل گیاه مرجع و محاسبه­ی نیاز آبی گیاه زیتون در استان کرمانشاه. مجله جغرافیا و پایداری محیط. 3:64-45.
  8. Allen, R.G., Smith, M., Pereira, L.S. and Perrier, A., 1994. An update for the calculation of reference evapotranspiration. ICID Bulletin, 43(2): 35-92.
  9. Bossie, M., Tilahun, K. and Hordofa, T. 2009. Crop coefficient and evaptranspiration of onion at Awash Melkassa. Central Rift Valley of Ethiopia. Irrigation and Drainage System, 23:1-10.
  10. Chehrazi, M., Naderi, R., Shah NejatBoshehri, A.A. &EsmailHasani, M. 2007.Genetic variation native flowers of Narcissus spp using RAPD markers. Journal of Horticultural Science and Technology, 8(4), 2225-236.
  11. Smith, M., Allen, R.G., Monteith, J.L., Perrier, A.,Pereira, L. and Segeren, A., 1992. Report of the expert consutation on procedures for revision of FAO guidelines for prediction of crop water requirements UN-FAO. Rome, Italy, 54p.
  12. Yarami, N., Kamgar-Haghighi, A. A., Sepaskhah, A. R., & Zand-Parsa, S. 2011. Determination of the potential evapotranspiration and crop coefficient for saffron using a water-balance lysimeter. Archives of Agronomy and Soil Science, 57(7), 727-740.