Lysimetric Determination of Ajwain ( Trachyspermum ammi) Crop Coefficients during Different Growth Stages in Birjand Area

Document Type : Research Paper

Authors

1 M.Sc. student, Irrigation and Drainage, College of Agriculture, University of Birjand.

2 Associate Professor, Water Engineering Department, College of Agriculture, University of Birjand.

Abstract

Detailed estimation of evapotranspiration is required for water balance studies, water utilities, design and management of irrigation conveyance systems and water resources management, and other purposes. In this study, crop coefficients and water requirements of Ajwain, which is one of the most important medicinal herbs, were determined during a growing season in College of Agriculture, University of  Birjand, by using lysimeters. For this purpose, three weighing lysimeters were used and water requirement  of Ajwain was calculated by water balance method. To calculate the reference evapotranspiration, common grass sown in green spaces was used with a height of 12 cm as the reference plant. Finally, at the end of the growing season, values of Ajwain crop coefficients during different growth stages including early stage, crop development, midseason, and late season were obtained as, respectively, 0.78, 1.06, 1.13 and 0.96. Also, the total evapotranspiration of the plant in lysimeter was 492 mm.

Keywords


  1. امین، غ. 1383. متداول‌ترین گیاهان دارویی سنتی ایران، چاپ اول، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران، تهران، 300 صفحه.
  2. برومند نسب، س.، کشکولی، ح. و خالدیان ، م. 1385. تعیین نیازآبی و ضرایب گیاهی نیشکر در اراضی کشت و صنعت هفت تپه خوزستان. همایش ملی مدیریت شبکه‌های آبیاری و زهکشی، 14-12 اردیبهشت. دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز.
  3. رحیم زادگان، ر. 1372. ضریب گیاهی چغندرقند در اصفهان.مجله علوم کشاورزی ایران، 14(2): 138-125.
  4. ریحانی، ن.، خاشعی سیوکی، ع.، رشید، م. و هادی، ف. 1394. برآورد ضریب گیاهی زیره سبز در مراحل مختلف رشد به روش لایسیمتری در منطقه بیرجند. نشریه آب و خاک (علوم و صنایع کشاورزی)، 29(5): 1056-1047.
  5. زرگری، ع. 1383. گیاهان دارویی، جلد دوم، چاپ ششم، انتشارات دانشگاه تهران، تهران،1000 صفحه.
  6. علیزاده، ا. 1389. اصول هیدرولوژی کاربردی، چاپ بیست و هشتم، انتشارات دانشگاه امام رضا(ع)، 866 صفحه.
  7. قمرنیا، ه.، جعفری زاده، م.، میری، ا. و قبادی، م. a1390. برآورد ضریب گیاهی گشنیز در منطقه‌ای با اقلیم نیمه خشک. مجله مدیریت آب و آبیاری، (2)1: 83-73 .
  8. قمرنیا، ه.، میری، ا.، جعفری زاده، م. و قبادی،م. b1390 . تعیین ضریب رشد گیاهی سیاه دانه (.Nigella sativa L) در مراحل مختلف رشد به‌روش لایسیمتری. مجله پژوهش آب در کشاورزی، 25(2): 145- 133.
  9. کافی، م. و کشمیری، ا. 1390. مطالعه عملکرد اجزای عملکرد توده بومی و رقم هندی زیره سبز (Cuminum cyminum) در شرایط خشکی و شوری. نشریه علوم باغبانی(علوم و صنایع کشاورزی)، (25)334:3-327.
  10. کردوانی، پ. 1381. منابع و مسائل آب در ایران، جلد اول، چاپ ششم، انتشارات دانشگاه تهران، 290 صفحه.
  11. میرزاوند، س. 1371.  ارزیابی و مقایسه خصوصیات ماکروسکوپی، میکروسکوپی و فیتوشیمیایی میوه­های بادیان، رازیانه و زنیان. پایان نامه داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان.
  12. نجفی، ش. 1390. گیاهان دارویی، انتشارات مرندیز، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زابل، زابل،272 صفحه.
  13. وزیری، ژ.، سلامت، ع.، انتصاری، م.، مسچی، م.، حیدری، ن. و دهقانی سانیچ، ح. 1387. تبخیر-تعرق گیاهان (دستورالعمل محاسبه آب مورد نیاز گیاهان)، گروه‌کار استفاده پایدار از منابع آب برای تولید محصولات کشاورزی. کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران، نشریه شماره 122،362 صفحه.
  14. Allen, RG., Pereira, L.S., Raes, D. and Smith, M. 1998.  Crop evapotranspiration: guidelines for computing crop water requirements. In: Proceedings of the Irrigation and Drainage Paper No. 56. Food and Agricultural Organization, United Nations, Rome, Italy, 300 p.
  15. .Arora, D.S., and Kaur, G.J. 2007. Antibacterial activity of some Indian medicinal plants. J. Nat. Med. 61: 313–317.
  16. Bossie, M., Tilahun, K. and Hordofa, T. 2009. Crop coefficient and evaptranspiration of onion at Awash Melkassa. Central Rift Valley of Ethiopia. Irrigation and Drainage System, 23:1-10.
  17. Nagalakshmi, S., Shankaracharya, N.B., Naik, J.P. and  Rao, L.J.M. 2000. Studies on chemical and technological aspects of ajwain aspects (Trachyspermum ammi). Journal of Food Science and Technology, 37(3): 277-281.
  18. Tyagi, N. K., Sharma, D. K. and Luthra, S. K. 2000.  Evapotranspiration and crop coefficient of wheat and sorghum. Journal of Irrigation and Drainage  Engineering. ASCE, 126(4): 215-222.