نوع مقاله : مقاله پژوهشی
چکیده
پسته یکی از مهمترین محصولات باغی متحمل به شوری است که در بخشهای وسیعی از مناطق کویری ایران پرورش مییابد. لیکن اطلاعات اندکی در ارتباط با تحمل به شوری ارقام پسته بخصوص ارقام محلی کاشت شده در این مناطق وجود دارد. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر شوری آب آبیاری بر اندام هوایی (ساقه و برگ) و ریشه دانهال های چند رقم پسته استان یزد در آزمایش گلدانی میباشد. در این تحقیق که بر روی ارقام غالب پسته به نامهای حاجعبدالهی، حاجآقاعلی، جلیلآقایی، پرندی و لرگی انجام شد، از چهار تیمار شوری آب آبیاری (5/0، 5، 10 و 15 دسیزیمنس بر متر) استفاده گردید. طرح بصورت فاکتوریل با سه تکرار در قالب بلوکهای کامل تصادفی در گلخانه انجام گرفت. نتایج نشان داد که افزایش شوری آب آبیاری منجر به افزایش درصد سدیم اندام هوایی و ریشه، کاهش درصد پتاسیم اندام هوایی و ریشه، کاهش وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، کاهش طول اندام هوایی و کاهش نسبت K/Na اندام هوایی شده است. همچنین، مشخص گردید که با افزایش شوری آب آبیاری، رقم پسته پرندی قادر به تولید وزن تر و خشک بالاتری نسبت به سایر ارقام است. این رقم به لحاظ دارا بودن نسبت Na/K ی بالا و حفظ این نسبت در سطوح مختلف شوری آب آبیاری، به شوری متحملتر می باشد.
عنوان مقاله [English]
Effect of Saline Irrigation Water on Seedlings Shoot and Root Characteristics of Five Pistachio Cultivars in Yazd Province
چکیده [English]
Pistachios are salt tolerant crops, but the degree of salt tolerance of pistachio cultivars grown in northern parts of Yazd province, Iran, is not adequately known. In order to evaluate the effect of saline water on the growth and chemical composition of pistachio seedlings, a glasshouse experiment was conducted on five cultivars of pistachio namely, Hajabdolahi, Hajagha-Ali, Jalilaghaii, Parandi, and Lorgi. The experimental design was complete randomized block with three replications in the form of factorial experiment. Treatments included five pistachio cultivars and four levels of salinity (0.5, 5, 10, 15 dS/m). Seedlings were harvested after six months and growth and chemical parameters were measured for roots and shoots (stem and leaves). Increase in irrigation water salinity resulted in increasing Na concentration, shoot length, and K/Na ratio. Results also showed that in comparison to the other cultivars, Parandi could produce more biomass yield under higher level of salinity. Due to high K/Na ratio, Parandi cultivar could be considered as a salt tolerant rootstock under saline conditions.