TY - JOUR ID - 127475 TI - بررسی امکان استفاده گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis.L) از آب زیرزمینی کم‌عمق با کیفیت‌های مختلف JO - پژوهش آب در کشاورزی JA - JWRA LA - fa SN - 2228-7140 AU - قمرنیا, هوشنگ AU - امیری, سجاد AU - نکوکیش, مهتاب AD - استاد گروه مهندسی آب دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی گروه مهندسی آب دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 36 IS - 3 SP - 287 EP - 298 KW - اقلیم نیمه خشک KW - آبیاری با آب شور KW - نیاز آبی گیاهان DO - 10.22092/jwra.2022.358650.924 N2 - قسمتی از نیاز آبی گیاهان توسط آب زیرزمینی کم‌عمق با کیفیت مطلوب قابل تأمین است. در این تحقیق سهم آب زیرزمینی کم‌عمق و شور در تبخیر تعرق گیاه رزماری در قالب طرح کاملاً تصادفی به‌صورت فاکتوریل با سه تکرار در دو سال زراعی 1396 و 1397 توسط لایسیمترهائی به قطر 2/1 متر تعیین شد. تیمارهای اعمال‌شده شامل آب زیرزمینی با سطوح شوری 1، 2 و 4 دسی زیمنس بر متر در عمق ثابت 8/0 متر بود. نتایج نشان داد که کل آب مورد نیاز گیاه رزماری معادل 597 میلی‌متر بود و از کل آب مورد نیاز گیاه به ترتیب مقادیر321 میلی‌متر (54%)،260 میلی‌متر (44%) و201 میلی‌متر (34%) از طریق آب زیرزمینی با کیفیت­های 1، 2 و 4 دسی زیمنس برمتر تأمین گردید. سهم آب زیرزمینی برابر 4/9 ، 3/9 و 3 میلی‌متر در روز به ترتیب متعلق به تیمارهای آب زیرزمینی با شوری 1، 2 و 4 دسی زیمنس بر متر بود. اثرات شوری آب زیرزمینی بر عملکرد و پارامترهای گیاه رزماری در سطح 5% معنی‌دار  بود که نشان­دهنده مقاوم بودن این گیاه به شوری بود. با استفاده گیاه رزماری از آب زیرزمینی با کیفیت­های مختلف، در میزان آب سطحی برای آبیاری صرفه‌جوئی شده و مساحت بیشتری از اراضی قابلیت کشت آبی می یابد و همچنین تولید محصول و امکان شغل بیشتر برای کشاورزان فراهم خواهد شد. UR - https://wra.areeo.ac.ir/article_127475.html L1 - https://wra.areeo.ac.ir/article_127475_6a39d80b28e61e947148a2d58689e6d0.pdf ER -