آب زیرزمینی
هوشنگ قمرنیا؛ سجاد امیری؛ مهتاب نکوکیش
چکیده
قسمتی از نیاز آبی گیاهان توسط آب زیرزمینی کمعمق با کیفیت مطلوب قابل تأمین است. در این تحقیق سهم آب زیرزمینی کمعمق و شور در تبخیر تعرق گیاه رزماری در قالب طرح کاملاً تصادفی بهصورت فاکتوریل با سه تکرار در دو سال زراعی 1396 و 1397 توسط لایسیمترهائی به قطر 2/1 متر تعیین شد. تیمارهای اعمالشده شامل آب زیرزمینی با سطوح شوری 1، 2 و 4 دسی زیمنس ...
بیشتر
قسمتی از نیاز آبی گیاهان توسط آب زیرزمینی کمعمق با کیفیت مطلوب قابل تأمین است. در این تحقیق سهم آب زیرزمینی کمعمق و شور در تبخیر تعرق گیاه رزماری در قالب طرح کاملاً تصادفی بهصورت فاکتوریل با سه تکرار در دو سال زراعی 1396 و 1397 توسط لایسیمترهائی به قطر 2/1 متر تعیین شد. تیمارهای اعمالشده شامل آب زیرزمینی با سطوح شوری 1، 2 و 4 دسی زیمنس بر متر در عمق ثابت 8/0 متر بود. نتایج نشان داد که کل آب مورد نیاز گیاه رزماری معادل 597 میلیمتر بود و از کل آب مورد نیاز گیاه به ترتیب مقادیر321 میلیمتر (54%)،260 میلیمتر (44%) و201 میلیمتر (34%) از طریق آب زیرزمینی با کیفیتهای 1، 2 و 4 دسی زیمنس برمتر تأمین گردید. سهم آب زیرزمینی برابر 4/9 ، 3/9 و 3 میلیمتر در روز به ترتیب متعلق به تیمارهای آب زیرزمینی با شوری 1، 2 و 4 دسی زیمنس بر متر بود. اثرات شوری آب زیرزمینی بر عملکرد و پارامترهای گیاه رزماری در سطح 5% معنیدار بود که نشاندهنده مقاوم بودن این گیاه به شوری بود. با استفاده گیاه رزماری از آب زیرزمینی با کیفیتهای مختلف، در میزان آب سطحی برای آبیاری صرفهجوئی شده و مساحت بیشتری از اراضی قابلیت کشت آبی می یابد و همچنین تولید محصول و امکان شغل بیشتر برای کشاورزان فراهم خواهد شد.
هوشنگ قمرنیا؛ میلاد فرمانی فرد؛ شهریار ساسانی
چکیده
در عصرحاضر محدودیت منابع و افزایش روزافزون جمعیت، ایجاب میکند که از منابع محدود به نحو بهینه استفاده شود. در بسیاری از اراضی مناطق خشک و نیمهخشک جهان، آب زیرزمینی کم عمق با کیفیتهای مختلف در دوره رشد گیاهان میتواند به عنوان یک منبع آبی رایگان و جایگزین آبیاری سطحی یا برای کمک به تأمین بخشی از نیاز آبی گیاه و ...
بیشتر
در عصرحاضر محدودیت منابع و افزایش روزافزون جمعیت، ایجاب میکند که از منابع محدود به نحو بهینه استفاده شود. در بسیاری از اراضی مناطق خشک و نیمهخشک جهان، آب زیرزمینی کم عمق با کیفیتهای مختلف در دوره رشد گیاهان میتواند به عنوان یک منبع آبی رایگان و جایگزین آبیاری سطحی یا برای کمک به تأمین بخشی از نیاز آبی گیاه و مدیریت آب کشاورزی، مورد استفاده قرار گیرد. لذا در این پژوهش به بررسی اثر سطوح ایستابی کمعمق 60، 80 و110 سانتیمتر بر تأمین نیاز آبی، کارائی مصرف آب وعملکرد ارقام مختلف گندم (بهار، کراس البرز و W33g)، در دو سال زراعی90-89 و 890-88 پرداخته شده است. آزمایشها در ایستگاه تحقیقاتی لایسیمتری شماره یک دانشگاه رازی در قالب طرح فاکتوریل و بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایشها، از 45 لایسیمتر از جنس پلیاتیلن با ارتفاع 120 سانتیمتر و به قطر 30 سانتی متر که در سطح زمین با فاصله یک متری از یکدیگر ثابت شدند، استفاده شد. در هر دو سال انجام آزمایش، بیشترین مصرف آب زیرزمینی مربوط به عمق 60 سانتیمتر و کمترین مقدار مصرف مربوط به عمق 110 سانتیمتر بود. به طوری که متوسط مشارکت آب زیرزمینی برای ارقام مختلف در طی دو سال تکرار آزمایشها برای اعماق 60، 80 و 110 سانتیمتر به ترتیب برابر با 63%، 55% و 45% بدست آمد. همچنین در هر دو سال، رقم کراس البرز بین هر سه عمق سطح ایستابی از نظر کارایی مصرف آب فاقد اختلاف معنیدار در سطح 1% شد. در مجموع عمق سطح ایستابی بهینه، 80 سانتیمتر بود که دارای کارائی مصرف آب بالاتر و در عین حال عملکرد مناسبی داشت.